Ansvaret för att styra kommunal verksamhet har politikerna men allt för ofta övelämnar man stor makt till tjänstemännen vilket gör att många beslut av stor ekonomisk betydelse eller principiell art beslutas allt för ofta på tjänstemanna nivå.Detta är tydligare ju större en kommun är.
Det enda sättet att reglera frågan är att göra en tydlig delagationsordning - samma som instruktion till VD i ett företag - som reglerar förhållandet mellan styrelse och förvaltningschef. Detta styrdokument styr helt och hållet vilken makt politikerna är berdda att lämna ifrån sig.
Skillnaden mellan en politisk styrelse och en bolagsstyrelse är dock stor. Bolagets styrelse rekryteras med utgångspunkt ifrån bästa möjliga kompetens för att styra bolaget. Den politiskt valda styrelsen är rekryterad nästan till 100% av personer som är intresserade av politik och vill engagera sig men någon formella krav finns inte och därför förekommer det ibland att personer som varken kan något om det offentliga styrsystmet eller kan något om verksamheten hamnar i en styrelse. Detta gör att tjänstemännen automatiskt får ett övertag och genom att lämna förslag på delegationsordning kan de ta över en stor del av makten.
Jag har sett flera stora ekonomiska frågor avgöras på tjänstemanna nivå och där politkerna i efterhand blivit förvånade över beslutet. Vad de då inte varit medvetna om är att de faktiskt har genom beslutet av delegationsordningen överlämnat ansvaret.
Jag är säker på att detta är vad som har hänt i Stockholms landsting i samband med att upphandlingen av mat genomförts. Tjänstemännen har säkert på delegation att genomföra alla upphandlingar oavsett ekonomisk nivå. Det gör att politikerna överlämnat makten utan att egentligen förstått att de gjort det och när det sedan börjar blåsa omkring ett fattat blir de förvånade när det egentligen handlar om deras egen okunskap om hur offentlig verksamhet måste styras.